Choď na obsah Choď na menu
 


Klubová registrácia

3. 12. 2016

JE TO DOSŤ ALEBO MÁLO ?

            Priatelia, dovoľte aby som zhodnotil nie činnosť, na to je výbor Klubu chovateľov zemplínskych králikov, ale našu plemenársku prácu.  Chcem sa zamerať hlavne na odchovy, regeneráciu, výstavníctvo a kvalitu odchovov. 

            Keď sa pozriem na tabuľku, ktorú mate pred sebou alebo na našej webovej stránke Klubu chovateľov zemplínskych králikov (www.zemplinskykralik.estranky.sk), na prvý pohľad uspokojujúce. Registrácia sa zlepšila od minulého roku o 105 králikov. Registrácia v roku 2016 celkovo 331 králikov. Je to pekné, ale nie uspokojujúce.

Viete prečo? Máme 11 línii veľkých, 4 zdrobnených a 3 línie rexov zemplínskych králikov. Musím vyzdvihnúť línie, ktoré ukázali, že sa dá pracovať a vidno aj výsledky. Možno to sledovať na 5 línii najnovšej. Majiteľ a šľachtiteľ línie p.Mikolaj suverénne vyhral všetky súťaže Šampión, Šampiónka, Najlepší chovateľ, Majster klubu.  Máme aj ďalšie línie, ktoré držia štandard. Ale sú aj línie, ktoré doslova prežívajú z roka na rok. Preto navrhujem, že línie, ktoré 2 roky nebudú vystavené so slušným ohodnotením, budú zrušené.

Nič nové nepoviem, keď napíšem, že máme línie, ktoré sú dobré v srsti, ale prenášajú nežiaducu farbu - svetlá so strieborným závojom. Veľmi tomu napomáhajú posudzovatelia z okresných a miestnych výstav, ktorí tvrdo trestajú namodralé znaky a brucho. Veď to má Ze králik v štandarde, len to treba rozlíšiť medzi namodralosťou. Robia veľkú chybu pre nášho králika. Treba rozoznať modré znaky a modrú farbu (IZABELA). Odstránením modrých znakov králik stráca peknú kryciu farbu a hlavne oranžovú až červenú podsadu.

Začali sme pracovať aj na zdrobnených zemplínskych králikoch, no to je práca na dlhé trate a roky. Máme striedavé úspechy. Len mám ťažké srdce na posudzovateľov, niektorí z neznalosti hlavne tvaru a typu zdrobneného králika, nech mi prepáčia za výraz sa vybláznia na farbe a podsade. Prečítajú v štandarde 5 a 6 pozíciu a tam to nasekajú na 92,5-93,5 bodov. Smutné, ale realita posledných rokov. Posledne sa nám chov rozbehol medzi členmi klubu. Priateľ a člen klubu Ing.Žofčák sa dal na chov rexov zdrobnených je to veľká odvaha ale chce, uvidíme. V klube sa začalo s chovom zemplínskych rexov. Chovajú ich traja chovatelia. Objavili sa prvé lastovičky chovu, podľa mňa sú dosť slušné králiky vo farbe, ale v srsti sa objavuje perzián. Je to veľká pliaga, ale treba sa s tým popasovať.

Čo na záver? Dať odpoveď na začiatok môjho príspevku „JE TO DOSŤ ALEBO MÁLO“. Je to pekné, ale nemôžeme sa s tým uspokojiť, musíme ísť ďalej a neuspokojiť sa s výsledkami. Máme pred sebou rok, keď si pripomenieme 30 rokov vyšlachtenia a uznania plemena ZEMPLÍNSKY KRÁLIK. V roku 2016 sme na klubovej výstave vystavili spolu 100 zemplínskych králikov. Musíme mať vyšší cieľ hlavne potrebujeme zvýšiť členskú základňu. Prijmeme do svojich radov každého, kto chce pracovať na zvýšení kvality nášho plemena.

Prajem Vám veľa chovateľských úspechov 

                                               Registrátor klubu  Imrich ADAM

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Adam Imrich

 

 

Portrét



Posledné fotografie


Kontakt

Registrator klubu

Registrácia IBA ONLINE
https://registrace.cschbohdalov.cz
Imrich Adam
Bracovce 271
07205

0904 493 368


Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 162857
Mesiac: 2577
Deň: 121